Filtrera +

Åre – Magdalena Forsbergs 12 favoriter

När skidskytten, längdåkerskan och tv-profilen Magdalena Forsberg inte ses i åkandes i Åre och Björnens skidområde kan man stöta på henne i anrika Åre Hyddan där hon numer är en av tre delägare.

Ullådalen och Björnen

”Det märks verkligen att längdåkning har blivit populärt, inte minst i Ullådalen där många åker till Lillåstugan och äter deras goda våfflor. Man kan också åka dit via Fjällvallsliften i Tegefjäll, en tur som ger en skön och lätt offpiståkning med fjällkänsla, renar och lämlar. Vägen tillbaka till Tegefjäll innebär lite stakande i pistade leder, men inte värre än att man klarar det. En äventyrligare off-pist tur går bakom skutan till Björnen, då behöver man vara en van skidåkare. I Björnen är spåren snälla och inte så jättekuperade, där kan man välja olika längder och där finns det också elljusspår om man vill ge sig ut på en kvällstur.”

Sverige_Are_Lillastugan

Lillåstugan en kall och blåsig decemberdag

Magdalena Forsbergs Åre

Utför i högzon

”Om det inte blåser för mycket, vilket det ofta gör, åker jag helst utför i Tväråvalvet och i Stendalen, när solen skiner och himlen är blå har man där en sagolik utsikt över de vita fjällen och den jämtländska fjällvärlden. Jämfört med skidsystemet på Åreskutans framsida är det en helt annan värld. Oftast tar vi kabinen upp och åker hela vägen över skutan, men man kan också ta en kortare väg och parkera bilen i Ullådalen och ta den långa Ullådalsliften upp och sedan staka en bit. Fast oftast hänger jag med barnen i Bräckeområdet där de åker i Snow Park, ett parkområde med många olika hopp och kvällstid belysning i olika färger. Där hamnar jag vare sig jag vill eller inte!”

Bästa backkrogarna finns i Åre

”I princip är alla backrestauranger favoriter, ett av skälen till att Åre hamnar så högt upp på listor över de bästa skidorterna är ju den höga nivån på krogarna. Oftast är det barnen och vädret som avgör var vi äter skidåkarlunch, ska det gå fort så slinker vi in på första bästa matställe. Om pojkarna får bestämma blir det helst hamburgare på Åre Hyddan, själv äter jag helst en utelunch i Tväråvalvet, Stendalen eller på Hummelstugans terrass där miljön är mysig och köket gott. Det kräver förstås fint väder med gassande sol och blå himmel. Åker vi skidor i Björnenområdet är Lilla Tyrol med sin fjällinspirerade inredning ett mysigt alternativ.

Magdalena Forsbergs Åre

Sverige_Åre_Supper_Drink_

Supper lagar sydamerikanska rätter

”Ska jag gå på restaurang vill jag helst sitta runt ett bord där det har dukats upp många rätter så att alla kan smaka lite av varje. Det kan man göra på Supper nedanför Åre torg, men så är det också en krogfavorit bland många bybor. Restaurangen har ett slags tapas-koncept fast med ett kök som är baserat på heta och spännande sydamerikanska smaker. Allt är gott, men några av mina favoriträtter är pilgrimsmusslor och friterad sötpotatis, sweet potato fries. Dessutom är stämningen skönt avslappnad och man har en bra service. Restaurang Supper finns nu också i Stockholm och Visby, men det var här i Åre den första restaurangen startades av tre vänner

Hotell Granen och Åre Bed and Breakfast

”Eftersom jag tycker om att bo på hotell där man omges av en personlig atmosfär och service är dessa två favoriter. Hotell Granen ligger i backen intill Bergbanan, där har man nära till skidsystemet och det är bara 150 meter till Åre torg. Hotellets loungemiljöer liksom restaurang och bar har inretts med bekväma soffor, familjefotografier på väggarna och en stor brinnande öppen eld som sprider en amerikansk mysig Rocky Mountain känsla. Inte så långt därifrån, i backen upp mot Tott, ligger Åre Bed and Breakfast. De har också en trivsam inredning med hemslöjd och fjällmotiv på väggarna. Den hemtrevliga känslan förstärks av många stamgäster som checkar in.

 

Magdalena Forsbergs Åre

Huså och Fröå gruva

På norrsidan av Åreskutan ligger två populära utflyktsmål dit man kan ta sig på skidor, man kan också åka snöskoter med Åreguiderna – något som uppskattas av stora som små. Både Huså och Fröå gruva har serveringar där man kan fika och äta gott. När vädret tillåter tar man sig till Huså via pistade leder från Åreskutans topp. Efter några åk i backarna, som även inkluderar skogsåkning, äter man gott i en atmosfär som är så långt från det flärdfulla Åre man kan komma. Längdturen från Björnen till Fröå gruva är mindre väderkänslig eftersom den går genom skogen. Ta det milslånga spåret från Björnen och vik av efter cirka fem kilometer där det står en skylt med Fröå gruva och serveringen Bergstugan.

Åreguiderna

Magdalena Forsbergs Åre

Åre Hyddan, Verandan och Timmerstugan

Åre har ett utomordentligt bra After ski-utbud, det finns något för alla! Mina favoriter är inte helt otippat Åre Hyddan som ligger bra intill Stjärnbacken, dit tar man sig på skidor eller till fots. En ny scen och live-musik med många oannonserade gästartister som Gladys del Pilar och funk-ikonen Paulo Mendonca lockar alltfler till Hyddan där åldern är mindre väsentlig än ett mer vuxet festande. Nere i byn går jag gärna till Verandan, gamla Dippan, för deras sköna stämning med bra liveband. Sist, men inte minst, ska man gå till Timmerstugan där de på söndagar har ett mer spektakulärt Après ski med utklädd personal och hög musik.

Bli en bättre skidåkare

För att riktigt kunna njuta av längdåkning rekommenderar jag att man tar några lektioner. Kan man tekniken och har en bra utrustning blir skidåkningen så mycket roligare. Är man osäker på vilken utrustning som passar bäst får man bra tips av de som hyr ut skidutrustning.
I Åre finns Skicoach Åre och andra flera riktigt duktiga privata aktörer som pedagogiskt kan lära hur man blir bättre på skidor oavsett om det gäller längd eller utför. Vill man lära barnen att åka bör man absolut låta de gå i en skidskola där de kan åka med andra barn, då passar Skistars skolor bra. Barnen sporrar varandra och de lär sig så mycket fortare än om föräldrarna ska agera skidlärare.

Åk kälke från Fjällgården

Flera kvällar i veckan kan man åka kälke från Fjällgården ner till Åre torg, en rolig grej som man lika väl kan göra med barnen som med ett gäng vänner. Längs med bergbanan slingrar sig det 800 meter långa kälkspåret som är upplyst i flera olika färger för att förhöja effekten. Eftersom det är en kul och populär aktivitet bland alla som konfererar i Åre bör man göra en förbokning online även om vissa kvällar också har öppet för drop-in gäster. Vid Bergbanans bergstation intill Fjällgården lämnas olika slags kälkor och pulkor ut. Biljetterna kostar cirka 70 kronor och köps vid starten, vissa åkdon kräver att man lämnar en deposition och vill man åka med hjälm får man ta med en egen.

Åres entreprenörer

”Det är en speciell typ av människor som flyttar in till Åre och när många proffs bor i samma by blir kvaliteten högre. Kanske är det därför Åre av Fastighetsägarna har utnämnts till Sveriges roligaste kommun och så många företagare vunnit inhemska och internationella priser: Åre Chokladfabrik, Åre kafferosteri och klädföretaget Klättermusen för att bara nämna några. Nu finns också förmedlingstjänsten Åretalarna där man kan boka lokala föreläsare med kompetens inom allt från affärsrelationer i världsklass till kunskap om snö och is. I Åre finns sju gånger fler restauranger, fyra gånger fler serveringstillstånd och dubbelt så många nöjesföretag än i övriga landet enligt en artikel i Dagens industri.

Åre, 10 utvalda krogar

Ett besök i Åre innebär inte bara en massor av skidåkning och andra aktiviteter, det innebär också att man njuta av skidåkarluncher, frossa i gastronomiska middagar eller bara vällagade tapasrätter på en enkel barservering.

Läs mer>>>