Filtrera +

Åre – fjällsemester på riktigt

Åre är ingen övergående vinterfluga, hon har funnits på kartan sedan 1100-talet, firat 100 år som skidort och hon har förvandlats från att vara en fjälljungfru till en världsvan dam som sätter guldkant på tillvaron.

Det har snöat friskt i över ett dygn och Åre by är täckt av ett par decimeter kall och härlig nysnö. Utanför Country Club tar musikern Plura en cigg före kvällens spelning, på Åre Hyddan minglar Magdalena Forsberg och på Bygget ses såväl Timbuktu, Petter som Miriam Bryant.
I Åre är det ingen svår match att gå på kändisjakt, hon har förvandlats till en kontinental alpby som också är den festligaste skidorten i världen! I varje fall enligt Condé Nast Traveller, ett av världens största resemagasin, där Åre har nämns i samma kategori som Aspen, St Moritz, Verbier och Whistler.

Utvecklingen har skett lavinartat snabbt. Det som för ett tiotal år sedan var en lantlig byhåla har förvandlats till ett trendigt tillhåll med stadsjeepar och svulstiga hummerbilar i miljonklassen. Åre är en av Sveriges mest expansiva kommuner där man haft NATO-konferens, ministermöten och premiärvisning av Maseratis senaste cabriolet med influgna proffsförare från Italien.
Att den svaga svenska kronan haft sitt finger med i spelet när det gäller antalet utländska gäster spelar mindre roll, så mycket som var fjärde Åregäst lär komma från utlandet: holländare, engelsmän, finnar, danskar och inte minst norrmän.

sweden_are_kall_maserati_

sweden_are_bustamon_pucci

Under 80-talet var Åre en helt annan by än vad den är idag, alla kände alla och det innovativa klimatet var fortfarande i sin linda. Därefter följde en byggboom, ett vänligare företagsklimat och framtidsplaner som delvis tagits fram mot bakgrund av Åres alla ansökningar om olympiska spel. Det har inte blivit något OS, men planerna var inte fruktlösa eftersom de fick många duktiga kreatörer att slå sig ner i byn. En inflyttning som märks i skolorna där dialekter från hela Sverige frodas.
Åre drar till sig extrema personligheter, man pushar varandra till nya nivåer. Stjärnkockarna Marcus Aujalay och Melker Andersson, världens mest publicerade skidfotograf Mattias Fredriksson, superskidstjärnan Jon Olsson och freestyle-världsmästaren Henrik Harlaut är bara några av alla proffsiga Årebor.

I Åre är det ingen svår match att gå på kändisjakt,
hon har alltmer förvandlats till en kontinental
alpby som också är den festligaste skidorten i världen!

Åre har nu firat 100 år som skidort, men redan på 1100-talet stannade europeiska besökare till i byn under sin pilgrimsvandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. Med järnvägen fick Åre en station som underlättade för alla som ville insupa den friska och rena luften. När Sverige byggde nytt land efter unionsupplösningen 1905 fick Årefjällen en större betydelse. Man började jaga och fiska och byggde nationalromantiska träslott som Engelska villan, Medstugan och det rosa jaktslottet Rensjösätern.

Även om den första störtloppstävlingen hölls 1921 var det i samband med VM 1954 som Åre intog en plats på den alpina världskartan. Men det slutgiltiga beviset på Åres internationella status kom i och med VM 2007 då Åre hamnade i samma kategori som St Moritz, Verbier och Zermatt.

Men Åre skulle inte vara den hon är om inte det vore för vindarna och den fuktiga Atlantluften som drar in från Norge. Det speciella inlands- och kustklimatet gör att kabinbanan ofta drabbas av nedisningstopp, men om inte isen fanns skulle snön blåsa bort.

Den vackra vita Skutan med sina dryga tusen höjdmeter bjuder på Skandinaviens bästa skidåkning. Men om lokalbefolkningen får bestämma är den närliggande byn Duved det bästa med Åre. Byn saknar alla som använder skidåkningen som en ursäkt för att vallfärda mellan barer och nattklubbar och där kan man fortfarande njuta av fjällvärldens oskuldsfulla vita vidder och tystnaden som endast bryts av skidornas skär.

sweden_are_skutan_2

Vi rekommenderar

sweden_are_bustamon_tattinger
Mat och dryck

Fjällvärldens bästa kök finns i Åre! Oavsett om du slinker in på en skidåkarlunch i backen eller äter dig igenom en flera timmar lång provsmakningsmeny kan du räkna med att smaklökarna blir nöjda. Närproducerat, vilt, hembakat, syltat och inlagt är viktiga inslag liksom ett varierat vin-, champagne och ölsortiment.