Åre – 7 utvalda krogar
Ett besök i Åre innebär inte bara en massor av skidåkning och andra aktiviteter, det innebär också att man njuta av skidåkarluncher, frossa i gastronomiska middagar eller bara vällagade tapasrätter på en enkel barservering.
Hotell Granen – ombonad miljö
En varm atmosfär med sköna soffor, familjefotografier och en stor brinnande öppen eld gör det snart hundraåriga hotellet Granen till en given favorit bland bybor och ditresta stamgäster. Hotellet ligger cirka 150 meter från Åre torg i backen intill bergbanan upp mot Fjällgården.
Den stojiga after-skin liksom coverbanden lyser med sin frånvaro på Granen, däremot gästas hotellet, där Tomas Ledin är en av tre delägare, av gästspelande musiker och matprofiler. Restaurangen serverar vällagade rätter som kocken Emma Dolk komponerar med inspiration och råvaror som levereras av familjegården, för övrigt en av traktens största lantgårdar. Större familjer, eller sällskap, kan boka in sig i någon av Granens privata matsalar, även de har en ombonad och varm atmosfär.
Fjällgården –klassisk after-ski
Populär After Ski och restaurang
Fjällgården, mitt i backen uppe på Åreskutan är en klassisk favorit när det gäller after-ski med levande musik. Hög stämning, och hög volym. Restaurangen fokuserar på lokala råvaror av hög kvalitet, man serverar också enklare skidåkarluncher och övernattande gäster kan njuta av en härlig frukostbuffé.
Kastrullen – familjär backrestaurang
Mysig familjekrog i backen
Kastrullen ligger omgärdad av skyddande skog i backen vid i Högås- och sadelliften mellan Åre och Björnen. Menyn omfattar ett eget korvkoncept, vilt och husmanskost, men också kaffe och bakverk. Inredningen är fjällinspirerad och atmosfären familjär med många barnfamiljer från närliggande Björnenområdet.
Det gamla stationshuset – Åre ölkafé
Gamla Banhof finns inte mer, istället har Parkvillans ägare där öppnat upp ett trevligt ölkafé med omsorgsfullt lagad lunch och middag, det serveras även frukost med nygräddat bröd av den egna bagaren Helena. Ölen bryggs på bryggeriet som ligger ett stenkast från den fina gamla kulturmärkta stationsbyggnaden. Den begränsade meny är välkomponerad och innehåller allt från burgartallrik till fisk, sallader och vegetariska rätter. Öppet veckans alla dagar.
Buustamons charmiga fjällgård
Fjällnatur och jämtländskt kök, Åres mysigaste backrestaurang är också en populär middagsrestaurang – då hämtas gästerna med skoter eller bandvagn vid parkeringen intill vägen upp till Ullådalen. Den gedigna 1800-tals timmerstugan är även ett litet hotell med 12 rum. Nygräddade våfflor, gulaschsoppa, varm choklad med vispgrädde, men också omsorgsfullt komponerade middagsmenyer.
Liten Krog – för finsmakare
Ett av skälen till att Åre hamnar så högt upp på listor över de bästa skidorterna är den höga nivån på krogarna. Något som stämmer in på den här lilla mysiga familjekrogen som är en lokal favorit. Utöver ren och lamm serverar man fish and chips och byns bästa pizza där stammisarnas favorit är ett slags ostfonduepizza. Krogen är liten och populär, boka därför bord i tid.
Lilla Tyrolen – familjevänligt
Bortom Åreskutans intensiva myller ligger Lilla Tyrolen, en mysig familjerestaurang med fjällinspirerad inredning. Oavsett om du slinker in på en skidåkarlunch och äter deras hemlagade gulaschsoppa eller någon av kvällsmenyerna med teman som fondue, torsk eller lamm kan du räkna med att smaklökarna blir nöjda. Bokar man sex eller flera kvällsmenyer bjuder krogen på taxi från Åre.