Filtrera +

Vi listar – 8 hemliga favoriter på Teneriffa

Hisnande serpentinvägar, hemliga hotell, familjedrivna krogar och ett landskap som för tankarna till peruanska Anderna. Trots att Teneriffa tar emot hundratusentals turister har den största kanarieön fortfarande gott om platser dit få turister hittar.

Hemligt hotell

Hotel Rural Costa Salada
På nordvästkusten väl gömd mellan inhägnade papaya- och bananodlingar har fyra syskon förvandlat en kanarisk finca till ett litet familjedrivet hotell med 14 rum och poolanläggning. Läget på klipporna ovanför havet är ett perfekt gömställe där man kan varva lantlig ro med krogbesök och hisnande utflykter till bergsmassivet Anaga. Dubbelrum från 78 € med frukost.

Adress: Calle de la’ Músiċa, San Cristóbal de La Laguna.
Ta mig dit >>>

På nordvästkusten hittar du den här familje-fincan som byggts om till ett litet personligt hotell.

Lantliga familjekrogar

Guachinche Romance
Längs med vägen upp mot Telde genom den grönskande Orotavadalen ligger en av öns Guachinches – små familjedrivna krogar som håller öppet från det att vinet har skördats till dess gårdens vin är slut – vanligtvis mellan 1 november till mars. Dessa små pop-up restauranger på bakgårdar och i garage är otroligt populära bland öborna för sin prisvärda husmanskost och egenproducerat vin.
Adress: Guachinche Romance, General Las Cañadas, Km 9, Barroso.
Ta mig dit>>>

I den bördiga Orotava-dalen finns det gott om charmiga Guachinches där man äter omsorgsfullt lagad husmanskost.

Gediget vandringshotell

Villalba Hotel Spa
Omgärdad av kanarisk tallskog utanför bergsbyn Vilaflor ligger det här rustika hotellet vars gäster till största delen består av vandrande par och sällskap, men också cyklister som Tour de France-vinnaren Chris Froome som använder hotellet som bas för sin höghöjdsträning. Hotellet har generösa utrymmen liksom inom- och utomhuspool och en Spa-avdelning. Hotellrestaurangen La Vendimias kök baseras på lokalt odlade råvaror som sköljs ner med gårdens eget vin från vinodlingarna längre ner i dalen. Dubbelrum från 90 euro med frukost.

Adress: Camino San Rouque, Vilaflor
Ta mig dit>>>

Hotellet är prydligt med en familjär atmosfär, men så har man också många stamgäster – inte minst Tour de France vinnaren Chris Froome vars tröja den unge hotellägaren bär på bilden uppe till vänster.

Enkel strandrestaurang

Chiringuito La Pirata
Intill stranden La Tejita söder om öns södra flygplats ligger den här hemliga chiringuiton – ett slags enklare strandrestaurang där man äter allt från bläckfisksallad till cheviche och paella. Allt sköljs ner med öl eller vin i plastglas. Det finns flera chiringuitos runt ön, två andra bra alternativ är Las Salinas väster om stranden Los Gigantes och Mana Nui intill Montaña Amarilla i badorten Las Galletas.

Adress: Paseo Sotavento – La Tejita s/n, El Medano
Ta mig dit>>> 

Mellan Los Gigantes och flygplatsen hittar du den här populära chiringuiton som lokar folk från alla samhällsklasser.

Kittlande höjdskillnader

Serpentinvägarna som leder ner till pittoreska bergsbyn Masca på öns nordvästkust är en nervkittlande resa som kräver sin chaufför. Vill du inte köra själv rekommenderas att ta en av byn Santiago de Teides taxibilarna som dagligen kör turister fram och tillbaka till bergsbyn vars vita hus klättrar vackert på bergsluttningarna i Tenobergen – ett område som också är populärt för sina vandringsleder.

Adress: Masca, Buenavista del Norte.

På Teneriffas nordvästra hörn väl skyddad mellan massiva bergsväggar ligger den lilla byn Massa dit man tar sig på egen risk.

Nästan som Anderna

Anaga
Den nordöstra delen av ön utgörs av ett makalöst vackert bergsmassiv med djupa raviner och utsikt över grönskande terrassodlingar som ger känslan av att man befinner sig i peruanska Anderna. Vägen TF-12 genom Anaga slingrar sig längs med bergskammen som utgörs av tusen meter höga bergstoppar med lodräta stup som störtar ner i havet. Området är ett av Unescos biosfärreservat och det är här du hittar öns bästa vandringsleder.

Det är svårt att inte bli berörd av Naturreservatet Anagas fantastiska vyer.

Fiskeby med krogar och lång sandstrand

Fiskebyn San Andres är ett populärt utflyktsmål för Santa Cruz invånare, framför allt under helgerna då stadens fisk- och skaldjurskrogar fylls på med familjer och sällskap som äter långlunch. El Túnel är en av dessa familjedrivna krogar som serverar generösa portioner och rena smaker till priser man blir lycklig av. Byn är också känd för sin ljusa långgrunda sandstrand Las Teresitas som består av sand som fraktats dit från Sahara.

Adress: El Túnel, Calle José Benigno Ramos 7, San Andres.
Ta mig dit>>>

 

Det är till fiskebyn San Andres stadsborna i Santa Cruz åker när de vill kombinera sol och bad med god mat.

Garachico

Charmiga byn Garachico på öns nordvästkust är inte bara känd för att hon var också öns första hamn, byn begravdes också till stora delar av ett vulkanutbrott i början av 1700-talet. I hamnen har lavan bevarats i form av naturliga lavabassänger som fylls på med havsvatten. Vandra runt i Garachico och njut av en fridfull kanarisk atmosfär med kullerstensgator och koloniala kvarter. Strax utanför byn ligger bananfincan El Patio där delar av gården är det lantliga hotellet, Hotel rural El Patio.

Adress: Garachico
Ta mig dit>>>

Byn Garachico har en klassisk kanarisk atmosfär med barer, krogar och inte minst bad bland lavaklippor.

 

RESFAKTA TENERIFFA

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.
Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige. Från öns södra flygplatsen till norra ön tar det cirka 50 minuter med bil.
Bra att veta: Norra kuststräckan drabbas oftare av regn än den soligare sydkusten.
Mer info: turismodecanarias.com

Amazonico – hetaste krogen i Madrid

Två  månaders väntetid! Men så är den här krogen det absolut trendigaste i Madrid, det är hit alla världsstjärnor kommer när de gästar Spaniens huvudstad. Den drygt ett år gamla restaurangen är en upplevelse, inte bara för det brasilianska köket med inslag av spanskt och japanskt utan också för den  spektakulära inredningen designad kändisarkitekten Lázaro Rosa Violan, mannen som också ligger bakom Stockholmskrogen Nosh and Chow. I Amazonico har han tagit ut svängarna ordentligt, långt ifrån den sparsmakade stil som han vanligtvis är känd för. Restaurangen, baren och jazzklubben i källarplan är en frodig orgie i olika gröna och turkos nyanser med  kitschiga inslag i form av cocktails och drinkar som serveras i glas utformade som krokodilhuvuden och tikigudar.

Har du inte tid att stå två månader i kö för ett bord kan du slinka in för en drink i baren, i bästa fall finns det också plats att avnjuta en barmeny – du lär inte bli besviken. Ta på dig spenderbyxorna, en cocktail kostar 16 € – men så är också Amazonico och krogimperiet Paraguas group som ägs av kocken Sandro Silva och hans fru Marta  en av stadens mest framgångsrika.

Var: Kvarteren Salamanca, Madrids Östermalm.
Gata: Calle Jorge Juan 20
Tunnelbanestation: Velazquez eller Serrano
Ta mig till Amazonico>>>

#5 INSIDERTIPS MADRID

SHOPPING I VÄRLDSKLASS

Märkesbutiker i Salamanca, street-mode i Chueca, trendiga boutiquer i La Justicia – I Madrid är shoppingen är lika varierande som stadens alla kvarter där caféer och barer är lockande stopp under shoppingrundan.
En av de mest pulserande stadsdelarna är Chueca-kvarteren norr om Plaza del Sol. Det förr så skamfilade kvarteren med kriminella, narkomaner och prostituerade är idag ett av stadens trendigaste områden, inte helt olik Stockholms Södermalm. På gatan Fuencarral hittar man det senaste inom street-mode och på gatan Calle de Augusto Figueroa ligger skobutikerna vägg i vägg, skor som omfattar allt från billiga sandaletter till dyra mockastövlar.

Grannkvarteren Salesas och Justicia har drag av de mysiga Marais-kvarteren i Paris. Det är där du hittar ett omfattande utbud av roliga designers, välbesökta kvarterskrogar och Madrids absolut populäraste bröllopskyrka, Santa Barbára.
Ett av de mest genuina kvarteren är Lavapies med sina lite slitna hus, bra matställen och den billiga loppmarknaden El Rastro. I kvarteren finns det också bra secondhand-butiker. Lavapies motsats hittar du på andra sidan Paseo de Recolettos/Paseo de la Castellana, gatan som går tvärs igenom Madrid. Stadsdelen Salamanca är Madrids mer stilfulla motsvarighet till Stockholms Östermalm. Elegant uppklädda människor, pompösa bostadshus och exklusiva märkesbutiker. De sistnämnda ligger främst på shoppinggatan C/ Serrano.


Tips – 6 favoriter i Las Palmas


 

Gin & Tonic med utsikt

Gran Canaria_Las Palmas_Gin tonic_Aloe hotel_las Canteras

Nya hotellet Aloe Canteras takterrass har inte bara en fantastisk utsikt över Las Canteras, det är också ett perfekt ställe att njuta av solnedgången sippandes på en god Gin & Tonic eller ett glas bubblande cava.


Champagne & cocktail

På taket till huset Monopol, intill Plaza de la Rana nära gågatan Triana, ligger cocktailbaren La Azotea de Benito som  har en härlig chill-out miljö och en imponerande cocktaillista, bara variationen gindrinkar uppgår till 52. Ett slags latinsk teater med skyhöga klackar, små fodral, kostymer och välputsade skor i en skön uppsluppen stämning.


Trendig gourmetkrog

Las Palmas krogen Que Leche drivs av det unga paret Jennise Ferrari och Rodríguez Ureña.

Vällagade vackra rätter med peruanska och japanska influenser lockar trendmedvetna stadsbor till trendiga restaurangen Que Leche nära gågatan Triana. Drivs av ett ungt par, hon från Venezuela han från ön, som studerat på kända Basque Culinary Center i San Sebastian.

 


Avsmakningsmenyer

Las Palmas_Majuga_Restaurang_Gourmet_Tips_Gran Canaria

Restaurang Majuga är en lysande exempel på det nya Gran Canaria. Här äter du välkomponerade rätter tillagat av lokala råvaror som noga väljs ut av kocken Braulio Rodriguez. Vill du få en härlig smaksymfoni, prova en av otroligt prisvärda avsmakningsmenyerna för cirka 55 €. Den trevliga krogen ligger på en av smågatorna som omger shoppinggatan Triana i Las Palmas.

 


Krog med havsparkett

Restaurangen El Embarcadero, som ligger mitt i småbåtshamnen, med utsikt över ett hav av master och ett glittrande hav, lagar en Medelhavsinspirerad meny med rätter lagade på säsongens råvaror. Missa inte tonfisktartaren som är den bästa ön kan uppbringa.


Stadens stora saluhall

8_Mercado-de-Vegueta_Kanarisk-potatis_
Mercado del Puerto, en av stadens saluhallar förvandlas kvällstid till ett populärt häng med massor av små serveringar där man äter och dricker gott.