Filtrera +

Italiensk bondgårds-semester

Checka in på en italiensk lantgård i Umbrien så får du upplevelser som omfattar allt från gårdsvin, familjemiddagar, tryffeljakt till fridfulla vandringar i en vacker natur.

1. Familjelycka med tryffejakt

Tryffeljägaren Massimo och Elisa driver lantgården Agriturismo Ca’ Solare som ligger högt beläget på ett berg som gränsar mot Toscana. Här vandrar man i ekskogar, går på tryffeljakt, slappar vid poolen och gör gastronomiska utflykter. Vill man hellre laga maten själv kan man beställa kanin från traktens jägare, hämta tomater, zucchini, pumpor och meloner i köksträdgården och skölja ner allt med traktens eget vin.

På ena sidan vägen bor Massimo och Elisa med familj, på andra sidan har man inrett lägenheter i en villa. Det är rent, prydligt och alla faciliteter finns, det innebär även en tvättmaskiner.  Atmosfären är familjär, det kan också innebära gemensamma middagar tillsammans med Elisa, Massimo och deras barn.

2. Markisinnans palats

Det medeltida slottet Titignanos historia går tillbaka ända till 900-talet e. Kr. Bara det att godset hörde till en och samma familj i tusen år är en hisnande tanke. Slottet konfiskerades av myndigheterna 1830, sedan dess har marken och fastigheterna tillhört den adliga familjen Corsini från Florens.
Ett stenbelagt torg omgärdas av en kyrka, flera stenhus och ett vackert patinerat palats med gårdsbutik och en stor matsal med Trompe l’œil-målade väggar. Till helgernas luncher och middagar strömmar folk till från omgivningen, en del ända från Rom och Florens. För 30 euro äter man sig mätt på ett oräkneligt antal rätter som sköljs ner med gårdens eget vin.
Titignano har 43 rum av olika karaktärer och storlekar. Antalet, tillsammans med den egna kyrkan och den stora matsalen, gör platsen till en populär plats för bröllop, italienska såväl som internationella. Från poolområdet har man en vacker utsikt över södra Umbrien och sjön Corbara och gårdens vinodlingar. Jordmånen, liksom höjden över havet, växlar vilket ger ett varierat utbud av Merlot, Sangiovese, Sauvignon, Chardonnay, Grechetto och Procanico.

Italien_Umbrien_Titignano_ 01

3. Rofylld reträtt

Giovanni och hans hustru har på godset San Rocco skapat en fridfull miljö med lägenheter och trädgård med pool, solstolar och utsikt över dalgångar och staden Todis magnifika befästning på toppen av ett berg. Vin- och lantgården, som omfattar 47 hektar, har funnits i familjen i över 70 år och ägorna innefattar även två hus som ligger cirka 500 meter längre bort.

I ett av husen har man inrett en liten restaurang där det serveras hemlagad frukost, lunch och middag som också lockar folk från omgivningen. Rummen och lägenheterna är påkostade med antika möbler, vita spetsgardiner med gammeldags mönster och fräscha badrum. San Rocco producerar cirka 60 000 flaskor vin årligen, främst Merlot och San Giovese-druvor men också den gröna Grechettodruvan som trivs bra på Umbriens högland.

Italien_Umbrien_San Rocco_ frukost

4. Lantlig lyx

Bröderna Giovanni and Lodovico Dubinis vingård Locanda Palazzone utanför Orvieto var under 1300-talet ett härbärge för pilgrimer på väg till Rom. Numer hyser den ett annat slags gäster som njuter av utsikten över de böljande vin- och olivodlingarna som omfattar 50 hektar mark varav 22 hektar utgör vinodlingar.

Familjen har producerat vin i över 35 år, merparten utgörs av vita eleganta viner där Orvieto Classico Superiore DOC viner som Terre Vineate och Campo del Guardiano är gårdens juveler.
Bröderna förenar gammal tradition med modern elegans som inkluderar ett kök som omskrivits i Guide Michelin och många andra prestigefyllda tidningar. Närheten till Orvieto och övriga vingårdar gör Palazzone till en perfekt utgångsplats om man vill besöka regionens övriga vingårdar.

Italien_Umbrien_Palzzone_01

5. Familjeparadis

Närheten till den charmiga sommarstaden Passignano vid sjön Trasimeno är ett bra skäl att stanna till på Casa Colonia, framför allt om man har barn i olika åldrar. Gården är en levande bondgård med katter, hundar, hästar, getter och andra djur på ägorna och Stefania, en av regionens få kvinnliga vinodlare, har en skönt avslappnad och humoristisk personlighet som smittar av sig på atmosfären.

Hon arrangerar vin- och olivoljeprovningar, tar emot gäster som vill vara med under vinskörden och tipsar om allt som är värt att se och uppleva i trakten.
Casa Colonica har ett antal renoverade ålderdomliga stenhus med 8 olika hemtrevliga lägenheter och några nya luxuöst inredda fristående villor samt ett poolområde. Lantgården hör till en av de större agroturism-gårdarna och besöks främst av norrmän, belgare, holländare och en och annan engelsman.

Italien_Umbrien_Casa Colonia_vinproduktion

Umbrien – det nya Toscana

Umbrien är inte det första man tänker på när en resa till Italien ska planeras, området är en väl bevarad hemlighet trots sitt fantastiska landskap, sina mattraditioner och de charmiga medeltida städerna. Det var därför vi bestämde oss för att åka dit på en bilsemester med agroturism, ett slags boende på vin- och lantgårdar. Det är ett mysigt sätt att lära känna lokalbefolkningen som gärna tipsar om sevärdheter och andra äventyr. Dessutom är Umbrien betydligt billigare än grannen Toscana.

Läs reportaget om
Umbrien, det nya Toscana

3 bra budgettips

1.

Besök bedårande Todi och den mysiga Enotecan Oberdan där ägarinnan Elsa serverar dagens rätt från 7,50 euro. Soft jazzmusik i högtalarna, böcker och vinklädda hyllor från golv till tak.

2.

Orvieto tronar högst upp på ett tuffberg med en labyrint av underjordiska grottor och lodräta klippor. Full av historiska anor, historier och byggnader är hon värd mer än ett besök. Krogarna är dessutom många och bra, en av de bästa är Hosteria Posterula där man äter en gudomlig florentinsk biffstek.

3.

I närmaste staden Citta di Castello får man ett stort glas spumante för 8 euro på vinbaren Enoteca Syrah, då ingår en liten buffé – crostinis, pizza och oliver.

Italien_Umbrien_Enoteca Syrah