Filtrera +

Gran Canaria – ät gott på Costa Meloneras

Väster om Maspalomas-fyren ligger Costa Meloneras, ett par kilometer långt smakfullt hotellområde med flera bra restauranger. Där hittar du en av sydkustens bästa restauranger – i hotell Baobab lagar köksmästaren Zenaida Almeida Melián mat som ger begär långt efter att man har kommit hem.

Det som en gång var små spridda orter på södra Gran Canaria har idag vuxit ihop till en sammanhängande solkust – Costa Canaria. En turistmaskin som året runt invaderas av förväntansfyllda turister som vill njuta av sollata dagar med dopp i hav eller pool. Det råder ingen brist på barer och restauranger, men som på så många andra turistorter med en varierande kvalitet. Ett säkert kort om man vill njuta av god mat är den afrikanska restaurangen Akara belägen i den femstjärniga anläggningen Hotel Baobab – ett spektakulärt hotell där de afrikanska inslagen är påtaglig i lobby, barer och inte minst i den afrikanske restaurangen Akara.

Där kan man äta smakfulla och vällagade rätter från olika delar av Afrika.Några inslag på meny är zebra, struts och krokodil – det senaste påminner om ett mellanting av kyckling och plattfisk.
Zenaida Almeida Melián är kvinnan som härskar i köket, som kökschef är hon inte bara ansvarig för Akara utan även för restaurangen Piri Piri i samma anläggning. Zenaida visste redan som liten att det var kock hon ville bli. Inspirationen och kunskapen tackar hon sin mamma och mormor för.
– Min mamma och mormor lagar fantastisk mat. De lät mig och mina syskon vara med och det är tack vare dom som matlagning blev min stora passion.

Hon fick lära sig kanarisk matlagning från grunden, och fick när hon växte upp en samling kokböcker av Carmen Cabrera – en känd kanarisk kokboksförfattare. Efter kockskola i Agûimes åkte hon till fastlandet och började arbeta med den stora spanska kocken Martín Berasategui, han är fortfarande en av hennes stora förebilder. Hon har också gått ett stort antal kurser, på Gran Canaria såväl som i Madrid, Sevilla och Barcelona. Hon har också hunnit med att jobba på Bröderna Rocas världsberömda restaurang Celler de Can Roca och med två-stjärniga kocken Diego Guerrero.

 

I drygt åtta år har hon arbetat på Hotell Baobab där hon numer är kökschef och ansvarig för komponerandet av menyer som omfattar allt från nyfångad fisk och skaldjur, närodlade grönsaker och frukter och lamm från ön – men också krokodil, struts, zebra och andra afrikanska inslag.
Att komponera menyerna är ett relativt komplicerat arbete. Först letar de efter råvaror som är karaktäristiska i olika afrikanska regioner. Därefter måste de hitta leverantörer och se om det går att frakta råvarorna till ön utan att det påverkar smaker och kvalitet.

Menyerna på Akara baseras på vilka afrikanska råvaror de har fått tag på och rätterna lagas med respekt för originalrecepten från de olika regionerna. Kökspersonalen är väl inarbetad, stämningen är familjär och servicen förstklassig.
– Till vår hjälp har vi personer som kommer från olika delar i Afrika, men också afrikanska leverantörer liksom kokböcker och Internet. Vi testar och smakar till smakerna sitter, sista fasen är hur rätterna ska komponeras  på tallriken – ögat måste också få sitt lystmäte.

Det råder ingen tvekan om att Zenaida Almeida Melián talang inte bara omfattar fantastiska och spännande matupplevelser, hon är också fenomenal begåvad när det gäller att arrangera vackra tallrikar.

Man behöver inte förflytta sig speciellt långt för att landskapet ska öppna upp sig med fantastiska vyer.

Under lång tid har vi följt Gran Canarias kulinariska utveckling, något som har resulterat i en årslång artikelserie där vi noggrant letat fram tolv av de bästa kockarna runt ön. Tror du att ön bara är ett sol- och badresmål är det dags att tvätta bort fördomarna. Följ med på en resa som bjuder på många kulinariska överraskningar.

Läs mer här>>>

Namn: Zenaida Almeida Melián
Bor:
Vecindario
Gör: Chefskock på Akara och Piri Piri.
Adress: Restaurang Akara, Baobab Resort, Costa Meloneras.

Ta mig dit>>> 

Vad gör det kanariska köket så speciellt?

– Kanarieöarnas gastronomisk utveckling växer för varje dag. Vi har kockar som lämnar öarna för att utbilda sig och arbeta på fastlandet eller utomlands, när de kommer hem är de fullmatade med intryck och nya tekniker – en kunskap som förs vidare från kök till kök. När man hela tiden strävar att blir bättre sätter det en nivå som blir högre och  högre. Bara för några år sedan låg vi i bakvattnet när det gäller kulinariska upplevelser, men tack vare lokala företag och politiker liksom kockarnas stora engagemang har den kulinariska utvecklingen tagit fart.

Vad lagar du om du vill överraska familjen?

– Haha, det är inte så lätt – jag lagar i princip nya rätter jämt. Men en god pyttipanna på bläckfisk liksom lapas med grön sås, mojo verde eller nystekt cherne, ett slags havsaborre.

VAD HAR DU ALLTID I KYLSKÅPET?

–Tre basvaror är färska cherne-filéer, säsongsgrönsaker och ett gott vitt vin.

VILKA INGREDIENSER ÄLSKAR DU MEST?

– Utan schalottenlök och smör blir ingen sås god.

VAD HAR DU FÖR FAVORIT REDSKAP?

– Alla mina knivar, med dom kan jag laga mat var som helst i världen.

VILKA ÄR DINA FAVORITKRYDDOR?

– Nymald svartpeppar ger en fantastisk arom, men pepparen ska vara en kvalitetspeppar. Basilika och koriander är örter jag tycker ger rätterna en fräsch touche.

NÄR DU GÅR UT, VART GÅR DU DÅ?

– Azotea de Benito i Las Palmas går jag för en drink eller cocktail med mina vänner, terrassen ligger centralt med en vacker utsikt nära katedralen. Ska jag istället äta middag brukar det blir på Maroa Club del Mar i Anfi beach på sydkusten och i Las Palmas varierar jag mellan Que Leche och Triciclo i Triana-kvarteren eller Allende i småbåtshamnen.

Resfakta

Invånare: 847 830, varav cirka 383 343 i Las Palmas.
Språk: Spanska, på turistorter talas också engelska och tyska.
Valuta: Euro.
Tidsskillnad: -1 timme.
Ta dig dit: Reguljärflyg året runt, sommarsäsong ofta byte i Madrid eller Barcelona. Alla stora charterbolag har resor till de stora öarna under vinterhalvåret.
Ta dig runt: Gran Canaria har ett bra nätverk av bussförbindelser runt hela ön och täta turer mellan sydkusten och Las Palmas där busstationen ligger i San Telmo-parken. Det finns gott om taxibilar, alla officiella kör på taxameter. Det bästa sättet att utforska ön är att hyra en bil, vägarna håller en hög standard.
Information om bussturer runt ön: www.globalsu.net
Bästa tiden: Året runt.
Bo: Variationen är stor, från enkla pensionat till glamourösa lyxhotell.
Äta: Restaurangerna är många och omfattar hela världens kök. Bästa maten får du på krogar kanarier själva besöker. Typiska rätter är Potaje de berros, grönsakssoppa med vattenkrasse, Rancho Canario, köttgryta med kikärter och inte minst Papas arrugadas, små salta potatisar med god stark sås.
Se: Gamla kvarter och byar där husen är byggda i en fin kolonialstil med utsirade träbalkonger. Christopher Columbus har satt sin prägel på ögruppen och det finns därför flera minneslämningar och museer man kan besöka, men också museer som visar hur ursprungsbefolkningen levde.
Göra: Spa, golf, vandring, surfing, dykning … utbudet aktiviteter är stort och varierande. Hyr en bil och upptäck den fascinerande naturen och alla mysiga byar som ögruppen bjuder på.
Shopping: Shoppingen omfattar allt från dyra lyxmärken till internationella butikskedjor och privata små butiker där sortimentet inte är lika generiskt som här hemma.
Bra att veta: Prisnivån är högre på turistorterna. Undvik Time Share-försäljare och använd ditt sunda förnuft.