Gran Canaria – ät gott på Costa Meloneras
Väster om Maspalomas-fyren ligger Costa Meloneras, ett par kilometer långt smakfullt hotellområde med flera bra restauranger. Där hittar du en av sydkustens bästa restauranger – i hotell Baobab lagar köksmästaren Zenaida Almeida Melián mat som ger begär långt efter att man har kommit hem.
Det som en gång var små spridda orter på södra Gran Canaria har idag vuxit ihop till en sammanhängande solkust – Costa Canaria. En turistmaskin som året runt invaderas av förväntansfyllda turister som vill njuta av sollata dagar med dopp i hav eller pool. Det råder ingen brist på barer och restauranger, men som på så många andra turistorter med en varierande kvalitet. Ett säkert kort om man vill njuta av god mat är den afrikanska restaurangen Akara belägen i den femstjärniga anläggningen Hotel Baobab – ett spektakulärt hotell där de afrikanska inslagen är påtaglig i lobby, barer och inte minst i den afrikanske restaurangen Akara.
Där kan man äta smakfulla och vällagade rätter från olika delar av Afrika.Några inslag på meny är zebra, struts och krokodil – det senaste påminner om ett mellanting av kyckling och plattfisk.
Zenaida Almeida Melián är kvinnan som härskar i köket, som kökschef är hon inte bara ansvarig för Akara utan även för restaurangen Piri Piri i samma anläggning. Zenaida visste redan som liten att det var kock hon ville bli. Inspirationen och kunskapen tackar hon sin mamma och mormor för.
– Min mamma och mormor lagar fantastisk mat. De lät mig och mina syskon vara med och det är tack vare dom som matlagning blev min stora passion.
Hon fick lära sig kanarisk matlagning från grunden, och fick när hon växte upp en samling kokböcker av Carmen Cabrera – en känd kanarisk kokboksförfattare. Efter kockskola i Agûimes åkte hon till fastlandet och började arbeta med den stora spanska kocken Martín Berasategui, han är fortfarande en av hennes stora förebilder. Hon har också gått ett stort antal kurser, på Gran Canaria såväl som i Madrid, Sevilla och Barcelona. Hon har också hunnit med att jobba på Bröderna Rocas världsberömda restaurang Celler de Can Roca och med två-stjärniga kocken Diego Guerrero.
I drygt åtta år har hon arbetat på Hotell Baobab där hon numer är kökschef och ansvarig för komponerandet av menyer som omfattar allt från nyfångad fisk och skaldjur, närodlade grönsaker och frukter och lamm från ön – men också krokodil, struts, zebra och andra afrikanska inslag.
Att komponera menyerna är ett relativt komplicerat arbete. Först letar de efter råvaror som är karaktäristiska i olika afrikanska regioner. Därefter måste de hitta leverantörer och se om det går att frakta råvarorna till ön utan att det påverkar smaker och kvalitet.
Menyerna på Akara baseras på vilka afrikanska råvaror de har fått tag på och rätterna lagas med respekt för originalrecepten från de olika regionerna. Kökspersonalen är väl inarbetad, stämningen är familjär och servicen förstklassig.
– Till vår hjälp har vi personer som kommer från olika delar i Afrika, men också afrikanska leverantörer liksom kokböcker och Internet. Vi testar och smakar till smakerna sitter, sista fasen är hur rätterna ska komponeras på tallriken – ögat måste också få sitt lystmäte.
Det råder ingen tvekan om att Zenaida Almeida Melián talang inte bara omfattar fantastiska och spännande matupplevelser, hon är också fenomenal begåvad när det gäller att arrangera vackra tallrikar.
Man behöver inte förflytta sig speciellt långt för att landskapet ska öppna upp sig med fantastiska vyer.
Under lång tid har vi följt Gran Canarias kulinariska utveckling, något som vi har skildrat i olika artiklar. Tror du att ön bara är ett sol- och badresmål är det dags att tvätta bort fördomarna. Följ med på en resa som bjuder på många kulinariska överraskningar.