10 tips – ät gott på Gran Canaria
Enkla strandbarer, klassiska tapaskrogar eller kreativa fusion-restauranger med avsmakningsmenyer. Här tipsar vi om tio favoriter runt ön som ger dig gastronomiska upplevelser som varar långt efter att semestern är slut.
222 SW bar & grill
Modernt, elegant och sofistikerat! Den här restaurangen högst upp i hotell Radisson skulle lika gärna kunna ligga i en internationell storstad om det inte vore för den vackra utsikten över Atlanten. Inredningen är stilfull, servicen perfekt och maten är lika uppskattad av ögonen som av gommen, men så har också kocken Marcelo Silva Rodriguez gästspelat på danska Michelinkrogen Noma.
Det är svårt att plocka ut något speciellt att rekommendera från menyn, allt håller högsta klass. Sashimin tog oss direkt till sjunde himlen, ankleverterrinen med hemlagad aprikosmarmelad och brioche var gudomlig och desserten var inte heller av denna värld.
Ta mig till dit>>>
Restaurante Irejul
Ta en biltur genom centrala ön till den här hotellrestaurangen utanför pittoreska byn Firgas så blir inte bara ögonen mättade med ett vackert grönskande landskap, du får också en god, smakfull och mycket prisvärd matupplevelse i en familjär atmosfär. Hotellet, som stod klart för drygt två år sedan, är byggt i hållbara kvalitetsmaterial och kvalitet är det som också genomsyrar restaurangen vars bas utgörs av lokalproducerade ekologiska säsongsråvaror från köksträdgården. Menyn omfattar allt från kanariska specialiteter som potaje de berros, grönsakssoppa med vattenkrasse, till slow-food-lagade kötträtter liksom färsk fisk och goda desserter. Eftersom majoriteten av restaurangens gäster är kanarier har menyn ett bra urval moderna tapas-rätter om man vill ta in ett antal smårätter som man plockar flera av.
Ta mig dit>>>

Populär strandbar på sydkusten
Playa bar El Boya
Letar du efter något riktigt genuint kanariskt är det till den här superenkla restaurangen utanför Arguinguin du ska bege dig. Låt dig inte skrämmas av plastinredningen och den höga ljudnivån – belöningen i form av färsk fisk och tapasrätter lagade à la minute är väl värd att vänta på: perfekta calamares, friterade sardiner, saftiga paellor och övriga rätter som lagas av det som huset och säsongen förmår. Servicen är snabb och utan krusiduller, det är folkligt, billigt och oerhört populärt. Ett kölappsystem håller turordning på bordsplaceringen, den får du i baren där du berättar hur många ni är som ska äta. Ta något att dricka och slå dig ner och vänta, du lär inte bli besviken.
Ta mig dit ›››

Charmig familjekrog i Playa Águila
Rincón Canario
Intill Playa Águilas stenstrand strax norr om San Agustin ligger den här familjära och prydliga restaurangen med en terrass varifrån man har en härlig utsikt över hav och horisont. Den lite trista förortsliknande omgivningen uppvägs av ett omsorgsfullt kök med färsk fisk, fräscha sallader, klassiska tapas och inte minst en varm och vänlig personal. Att portionerna är rikliga och prisvärda gör inte saken sämre, framför allt med tanke på närheten till överprissatta och pretentiösa turistkrogar i San Agustin och Playa Ingles.
http://rinconcanario.com
Det kanariska köket är rikt, varierat och baserat på inhemska
såväl som införda ingredienser av fartyg som
seglade på väg till och från den nya världen i Amerika.
Samsara
Vill du ha en speciell kväll, kanske fira något eller unna dig en upplevelse utöver det vanliga? Bege dig då till den här restaurangen i Maspalomas där det kanariska krögarparet har skapat sin dröm om en asiatisk restaurang. Inredningen är spektakulär med hundratals Buddhastatyer och andra österländska inslag som de dels har låtit tillverka på ön och dels låtit fraktats dit. Ägarparet, som båda heter Juan, har en teatralisk läggning, men så vill de också ge besökarna en helhetsupplevelse som omfattar ett vällagat och kreativt kök med konstnärligt utsmyckade fusion-rätter i en praktfull miljö. I parets köksträdgård utanför Telde skördas grönsaker och frukt, även asiatisk jackfruit som trivs i det kanariska klimatet. Portionerna är rikliga och kan delas på två, det gör att snittpriset för en måltid hamnar på cirka 350 kronor.
Ta mig dit>>>

Argentinsk grillkrog i Playa Inglés
Grill Asador Esteban & Carmelo
Gillar man kött finns det gott om alternativ på ön, men det är inte alla som omsorgsfullt väljer ut kvalitetskött och som kan tillaga köttet som det ska. Längs med huvudgatan i Playa Inglés ligger den här grillrestaurangen som är en av de mer populära köttkrogarna på södra ön. Köttet är utmärkt, tillagas som man vill ha det och serveras med goda tillbehör och såser. Maten är ren, enkel och utan krusiduller med priser i mellanklass. Eller vad sägs om en perfekt grillad oxfílé med valfria tillbehör för drygt 180 kronor?
Ta mig dit>>>
Restaurante El Embarcadero
Småbåtshamnen i Las Palmas har de senaste åren blommat upp med sitt utbud av nya barer och krogar. Den här krogen är dock en klassiker med stamgäster från öns övre medelklass, familjer, sällskap och businessfolk. Det kreativa köket lagar moderna medelhavsrätter baserade på säsongens råvaror, ofta fisk- och skaldjur men här äter du också omsorgsfullt tillagade kötträtter. Den marina miljön intill ett hav av master och guppande båtar är speciell, framför allt när solen skiner. Då fylls också restaurangens bar av förbipasserande som tar en drink med tilltugg. Krögarna Rafael Bueno och John Vriethof, som båda utbildat sig på den prestigefyllda kockskolan Hofman i Barcelona, driver även restaurang Pantalan i samma område.
Ta mig dit>>>
Casa Martell
Vägen genom Tafira och Santa Brigida, strax sydväst om Las Palmas, kantas av attraktiva bostadsområden med vackra villor och egendomar i en vykortsvacker omgivning. Där ligger en restaurang och en vinbodega i en gammal handelsbod som i över hundra år ägts av familjen Martell. Krögaren Antonio Martell vill inte driva en traditionell restaurang med menyer, istället tillreds maten av säsongsbaserade och noggrant utvalda närproducerade råvaror som inhandlas för dagen. Köket är rustikt, rejält och mustigt. Oavsett varför man valt att spendera en måltid just här, kanske en födelsedag, en familjesammankomst eller en romantisk parmiddag, känner man sig hemma i den intima miljön med brinnande brasor och personliga ting som familjen samlat på sig under åren. Eftersom restaurangen i princip alltid är välbesökt rekommenderas bordsbokning.
Adress:
Ctra del Centro Madroñal 55, St Brigida.
Tel: +34 928 64 12 83