Filtrera +

10 tips – ät gott på Gran Canaria

Enkla strandbarer, klassiska tapaskrogar eller kreativa fusion-restauranger med avsmakningsmenyer. Här tipsar vi om tio favoriter runt ön som ger dig gastronomiska upplevelser som varar långt efter att semestern är slut.

222 SW bar & grill

Modernt, elegant och sofistikerat! Den här restaurangen högst upp i hotell Radisson skulle lika gärna kunna ligga i en internationell storstad om det inte vore för den vackra utsikten över Atlanten. Inredningen är stilfull, servicen perfekt och maten är lika uppskattad av ögonen som av gommen, men så har också kocken Marcelo Silva Rodriguez gästspelat på danska Michelinkrogen Noma.
Det är svårt att plocka ut något speciellt att rekommendera från menyn, allt håller högsta klass. Sashimin tog oss direkt till sjunde himlen, ankleverterrinen med hemlagad aprikosmarmelad och brioche var gudomlig och desserten var inte heller av denna värld.
Ta mig till dit>>>

spain_gran-canaria_radisson-blue_sw-222-bar-grill_2

Restaurante Irejul

Ta en biltur genom centrala ön till den här hotellrestaurangen utanför pittoreska byn Firgas så blir inte bara ögonen mättade med ett vackert grönskande landskap, du får också en god, smakfull och mycket prisvärd matupplevelse i en familjär atmosfär. Hotellet, som stod klart för drygt två år sedan, är byggt i hållbara kvalitetsmaterial och kvalitet är det som också genomsyrar restaurangen vars bas utgörs av lokalproducerade ekologiska säsongsråvaror från köksträdgården. Menyn omfattar allt från kanariska specialiteter som potaje de berros, grönsakssoppa med vattenkrasse, till slow-food-lagade kötträtter liksom färsk fisk och goda desserter. Eftersom majoriteten av restaurangens gäster är kanarier har menyn ett bra urval moderna tapas-rätter om man vill ta in ett antal smårätter som man plockar flera av.
Ta mig dit>>>

spain_gran-canria_firgas_irejul-1

spanien_gran-canaria_arguineguin_playa-bar-el-boya_2

Populär strandbar på sydkusten

Playa bar El Boya

Letar du efter något riktigt genuint kanariskt är det till den här superenkla restaurangen utanför Arguinguin du ska bege dig. Låt dig inte skrämmas av plastinredningen och den höga ljudnivån – belöningen i form av färsk fisk och tapasrätter lagade à la minute är väl värd att vänta på: perfekta calamares, friterade sardiner, saftiga paellor och övriga rätter som lagas av det som huset och säsongen förmår. Servicen är snabb och utan krusiduller, det är folkligt, billigt och oerhört populärt. Ett kölappsystem håller turordning på bordsplaceringen, den får du i baren där du berättar hur många ni är som ska äta. Ta något att dricka och slå dig ner och vänta, du lär inte bli besviken.
Ta mig dit ›››

spanien_gran-canaria_san-agustin_rincon-canario_

Charmig familjekrog i Playa Águila

Rincón Canario

Intill Playa Águilas stenstrand strax norr om San Agustin ligger den här familjära och prydliga restaurangen med en terrass varifrån man har en härlig utsikt över hav och horisont. Den lite trista förortsliknande omgivningen uppvägs av ett omsorgsfullt kök med färsk fisk, fräscha sallader, klassiska tapas och inte minst en varm och vänlig personal. Att portionerna är rikliga och prisvärda gör inte saken sämre, framför allt med tanke på närheten till överprissatta och pretentiösa turistkrogar i San Agustin och Playa Ingles.
http://rinconcanario.com

Det kanariska köket är rikt, varierat och baserat på inhemska
såväl som införda ingredienser av fartyg som
seglade på väg till och från den nya världen i Amerika.

Samsara

Vill du ha en speciell kväll, kanske fira något eller unna dig en upplevelse utöver det vanliga? Bege dig då till den här restaurangen i Maspalomas där det kanariska krögarparet har skapat sin dröm om en asiatisk restaurang. Inredningen är spektakulär med hundratals Buddhastatyer och andra österländska inslag som de dels har låtit tillverka på ön och dels låtit fraktats dit. Ägarparet, som båda heter Juan, har en teatralisk läggning, men så vill de också ge besökarna en helhetsupplevelse som omfattar ett vällagat och kreativt kök med konstnärligt utsmyckade fusion-rätter i en praktfull miljö. I parets köksträdgård utanför Telde skördas grönsaker och frukt, även asiatisk jackfruit som trivs i det kanariska klimatet. Portionerna är rikliga och kan delas på två, det gör att snittpriset för en måltid hamnar på cirka 350 kronor.
Ta mig dit>>>

spain_gran-canaria_playa-ingles_grill-asador-esteban-carmelo_1

Argentinsk grillkrog i Playa Inglés

Grill Asador Esteban & Carmelo

Gillar man kött finns det gott om alternativ på ön, men det är inte alla som omsorgsfullt väljer ut kvalitetskött och som kan tillaga köttet som det ska. Längs med huvudgatan i Playa Inglés ligger den här grillrestaurangen som är en av de mer populära köttkrogarna på södra ön. Köttet är utmärkt, tillagas som man vill ha det och serveras med goda tillbehör och såser. Maten är ren, enkel och utan krusiduller med priser i mellanklass. Eller vad sägs om en perfekt grillad oxfílé med valfria tillbehör för drygt 180 kronor?
Ta mig dit>>>

Restaurante El Embarcadero

Småbåtshamnen i Las Palmas har de senaste åren blommat upp med sitt utbud av nya barer och krogar. Den här krogen är dock en klassiker med stamgäster från öns övre medelklass, familjer, sällskap och businessfolk. Det kreativa köket lagar moderna medelhavsrätter baserade på säsongens råvaror, ofta fisk- och skaldjur men här äter du också omsorgsfullt tillagade kötträtter. Den marina miljön intill ett hav av master och guppande båtar är speciell, framför allt när solen skiner. Då fylls också restaurangens bar av förbipasserande som tar en drink med tilltugg. Krögarna Rafael Bueno och John Vriethof, som båda utbildat sig på den prestigefyllda kockskolan Hofman i Barcelona, driver även restaurang Pantalan i samma område.
Ta mig dit>>>

Casa Martell

Vägen genom Tafira och Santa Brigida, strax sydväst om Las Palmas, kantas av attraktiva bostadsområden med vackra villor och egendomar i en vykortsvacker omgivning. Där ligger en restaurang och en vinbodega i en gammal handelsbod som i över hundra år ägts av familjen Martell. Krögaren Antonio Martell vill inte driva en traditionell restaurang med menyer, istället tillreds maten av säsongsbaserade och noggrant utvalda närproducerade råvaror som inhandlas för dagen. Köket är rustikt, rejält och mustigt. Oavsett varför man valt att spendera en måltid just här, kanske en födelsedag, en familjesammankomst eller en romantisk parmiddag, känner man sig hemma i den intima miljön med brinnande brasor och personliga ting som familjen samlat på sig under åren. Eftersom restaurangen i princip alltid är välbesökt rekommenderas bordsbokning.
Adress:
Ctra del Centro Madroñal 55, St Brigida.
Tel: +34 928 64 12 83

3 favoriter i Las Palmas

Besök saluhallen i gamla stan, shoppa med dig lite matvaror och slå dig ner på någon av serveringarna.

Populär saluhall

Likt Östermalmshallen dignar den här klassisk saluhallen av allsköns godsaker, men Mercado de Vegueta har också flera barer där man kan äta och dricka gott. Passa på att köpa med dig några av öns prisbelönta ostar, det finns flera på listan över världens bästa i tävlingen som hålls varje år. Där finns också ett bra sortiment av öns viner.
Vill man uppleva pulsen är det bra att bege sig dit en tidig morgon då krögare och husmödrar gör sina inköpMercado del Puerto, Calle Eduardo Benot, Las Palmas.

Det finns gott om charmiga tapasbarer där man kan slinka in för ett gott glas vin och en tapita.


Mysig bar med hemkänsla

Under den senaste tioårsperioden har stadens bar- och krogliv genomgått en fräsch uppdatering. Ett utmärkt exempel är baren Pecado Iberico som har inretts som ett hem med ett personligt urval möbler och konst av krögarparet Joaquin Carillo och Yaniza Farray. Stämningen är familjär och majoriteten av gästerna är boende i kvarteret som ligger cirka tio minuters promenad från San Telmo-parken. Namnet Pecado Iberico betyder ”den iberiska synden”, något som exemplifieras med ett stort urval iberiska skinkor – somliga dekorativt inramade som tavlor. Menyn innehåller också omsorgsfullt lagade tapas samt ett stort urval vin på glas.
Adress:  C/ Cebrian 21.

Över hela ön öppnar det upp mysiga barer med loungmiljöer, en av de trendigaste är den här baren i Las Palmas.


Cocktailbar med utsikt

Nattlivets klarast lysande stjärna är champagne- och cocktailbaren La Azotea de Benito vars drinkmeny bland annat innehåller 52 olika drinkar med gin. Det är här på taket till huset Monopol, vid Plaza de la Rana, man efter midnatt ser ett koncentrat av vackra öbor med skyhöga klackar och välputsade skor. Men den uppsluppna feststämningen infinner sig redan sen eftermiddag då loungemiljöerna börjar befolkas av allt från jobbpolare som tar en after work till äldre par och barnfamiljer – i Las Palmas är vare sig ålder eller barn ett hinder för att umgås. La azotea de Benito, som lika väl skulle kunna ligga i Barcelona eller Madrid, har också gästspelande DJs, olika events samt en restaurang.
Adress: Plaza de la Rana.

Kom i form – 4 tips!

Surfa

Alla surfsporter finns representerade på ön – från vågsurfing till kite- och vindsurfing samt paddelsurf. På stranden Las Canteras i Las Palmas finns det flera olika surfskolor, där arrangeras också mästerskapstävlingar inom vågsurfing. På sydostkusten vid Pozo Izguierdo samlas vindsurfare medan kite-surfare håller till vid Salinas de Pozo.


Vandra 

Det finns många olika vandringsleder på ön, från lätta till svåra. En fyra timmar lång vandring genom pinjeskog går från Cruz de Tejeda till Artenara, en mindre krävande led är den 30 minuter långa vandringen till Las Minas i ravinen Barranco de la Mina. Du går cirka en halvtimme uppför dalen, via en bäck och sköna naturscener, fram till ett 20 meter högt vattenfall.
Mer info>>>


Dyka

Gran Canaria är en vulkanö, en djuphavsö där det finns många kända dykplatser och dykskolor. Det marina naturreservatet El Cabron utanför Arinaga är känt sina grottor, klippor och sandbottnar och havet utanför Sardina del Norte på nordvästkusten är framför allt bra för nattligat dyk i den lilla skyddade hamnen.


Cykla

Gran canaria har en form som kan liknas vid ett cykelhjul med raviner som utgår från öns mittPå de små asfalterade bergsvägarna är det på sina håll fler cyklar än bilar, de sistnämna är generellt sett väldigt hänsynsfulla. Söker man svettiga utmaningar får man sitt lystmäte, men variationen är stor varför cyklingen även passar för lättare turer och alltfler tätorter har anlagt cykelbanor.

Resa dit: Reguljärflyg, ofta byte i Madrid eller Barcelona. Lågprisflyg vissa säsonger. En chartervecka från 4 500 kr per person del i dubbelrum. Det går att hitta billigare resor om man är ute i god tid, men också under lågsäsong.
Bästa tiden: Året runt.
Restid: direktflyg cirka 5,5 timmar.
Tidsskillnad: – 1 timme.

Språk: Spanska, engelska fungerar också hyfsat.
Valuta: Euro.
Prisnivå:
 Turistorterna är dyrare än övriga ön där priserna är lägre än i Sverige.
 En kopp kaffe 10 kronor, ett glas vin 30 kronor, finmiddag med bubbel och vin, cirka 400 kronor.
Ta dig runt: Hyrbil, taxi eller buss. Vägarna är bra skyltade och i gott skick. Bussnätet är bra utbyggt och det taxi kostar halva priset mot hälften i Sverige.
Bra att veta: Östkusten drabbas mer av regn än västkusten som är soligare. Passadvindarna för ofta med sig moln över norra ön, den är därför mycket grönare än södra.
Mer info: grancanaria.com, grancanaria.nu